Dünya Aşı Haftası, ( her yıl nisanın son haftası kutlanıyor) her yaştan insanı hastalıktan korumak için aşıların kullanımını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bağışıklama milyonlarca insanın hayatını kurtaran ,Dünyanın en başarılı ve uygun maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olarak tanınmaktadır.
Bugün, dünyada hala 19.4 milyon aşılanmamış çocuk var.
2017 yılında kutladığımız Dünya aşı Haftası ise , Mayıs 2012'de Dünya Sağlık Asamblesi'nin 194 Üyesi Devletin onayladığı, aşılamaya evrensel erişim yoluyla 2020 yılına kadar aşı ile önlenebilir hastalıklardan milyonlarca kişinin ölümünü engellemeyi amaçlayan Global Aşı Eylem Planı'nın (GVAP) yarıyoluna gelindiği bir tarih.
Bazı ülkelerdeki gelişmelere ve dünya çapında yeni aşılama oranına rağmen, kızamık, kızamıkçık , maternal ve yenidoğan tetanozu gibi hastalıkların ortadan kaldırılması hedefleri zamanlamanın gerisinde kalmış durumda.2020 yılına kadar hedefe ulaşabilmek için bütün ülkeler daha uyumlu bir çaba sarf etmelidirler. Ayrıca, hedeflere ulaşmada ilerleme kaydetmiş veya ilerlemiş olan ülkeler bu çabaları sürdürmek için çalışmalıdır.
Kampanyanın temel amacı, yaşam boyunca tam bağışıklamanın kritik önemi ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma konusundaki rolü hakkında farkındalık yaratmaktır.
Dünya Sağlık Örgütünün 2017 kampanyasının amaçları:
Aşılamanın en önemli küresel sağlık yatırım önceliği olarak önemini vurgulamak.
Global Aşı Eylem Planı'nı gerçekleştirmek için gerekli olan eylem adımlarının anlaşılmasını sağlamak.
Bağışıklığın sürdürülebilir kalkınma ve küresel sağlık güvenliğinde rolünü sergilemek.
Bağışıklama neden her zamankinden daha önemli?
Aşılamaya erişimi genişletmek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek için çok önemlidir. Rutin bağışıklama, güçlü birinci basamak sağlık hizmetinin ve evrensel sağlık kapsama alanının bir yapı taşıdır; yaşamın başlangıcında sağlık bakımı için bir irtibat noktası sağlar ve her çocuğa doğuştan itibaren sağlıklı bir yaşam şansını sunar.
Bağışıklama ayrıca viral hepatit kontrolünden antimikrobiyal direnci azaltmaya, ergen sağlığı için bir platform sağlamaya ve doğum öncesi ve yenidoğan bakımını iyileştirmeye kadar diğer sağlık önceliklerine ulaşmada temel bir stratejidir.
Kaynak : WHO (Dünya Sağlık Örgütü)
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.
Üye Girişi Üye Ol